24 juli 2010

Vitbalans

Här kommer första inlägget i min lilla fotoskola, det kommer bli lite användbara små tips då och då när jag kommer på något som kan vara av intresse för er. Jag är ju på inget sätt ett skolat proffs, men de små tipsen jag har lärt mig genom åren kan ju ni också ha nytta av.

Först ut VITBALANS

Kanske en enkel grej som är lätt att glömma men som ändå påverkar bildens utgång märkbart.
Med vitbalans menas ungefär, hur vitt det vita blir.
Förvisso har ju många kameror idag färdiga motivprogram där allt är förinställt efter ljusförhållanden då även vitbalansen, men jag rekommenderar att laborera lite mer själv i det manuella läget, då kan du får mer konstnärliga bilder. Kamerans färdiga val är inte alltid de bästa, den gör bara vad den är inställd på och tror är det bästa.

I de flesta kamerorna finns det i menyerna en ganska lättillgänglig inställning av vitbalansen, tyvärr finns det iallafall inte på min kameror en direktknapp utanpå kameran utan man måste in i menyn och ändra det.

De vanligaste alternativen är soligt, molnigt, skugga, lysrör, glödlampa, blixt, och det är logiskt vilken man ska välja, såvida man inte vill vara lite kreativ och leka med effekterna, det kan bli riktigt intressant.

Ett enkelt sätt att se om vitbalansen är "rätt" inställd är att ta en bild på något vitt, kolla sedan resultatet, det ska se vitt ut, inte gult och inte grådassigt för då är det inte rätt inställt.
Ta för vana och testa detta, sitter du på ett bröllop så testa innan det börjar så du har det bästa möjliga resultat.


Här kommer två bilder tagna vid samma tillfälle men med olika vitbalans, dom är tagna ganska sent på kvällen så det var ingen sol.

På den första har jag kameran inställd på molnigt, då försöker den automatiskt att plocka upp och förstärka fägerna lite mer, det gröna blir mer grönt istället för grågönt som det faktiskt är i skymningen.


Här har jag ändrat vitbalansen till soligt istället, och då blir det mer med verkligheten överrenstämmande, den gör inte om färgerna utan fångar de lite mer som de är.
Den lila färgen på blommorna är så lila som de faktiskt var, och bakgrunden blir lite mer grå.

Det hela beror ju på vad du är ute efter för resultat, vill du ha starka färger och det är molnigt då bör du ställa in kameran på att det är molnigt.
Men är du ute i gryningen eller dimman kanske och vill ta lite mer blågrå bilder då ska du sätta det på att det är soligt, då vill du inte att kameran ska förstärka tex det gröna. Alltså soligt läge för att ta bilder som det verkligen är, men för att ta färgstarka bilder i sämre ljusförhållanden använd molnigt.

Inomhus får man såklart testa mellan glödlampa, lysrör och blixtinställning.
Och glöm inte att leka lite också, sätt det på tex lysrör fast du är utomhus, det kan resultera i blålila kreationer osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar